Millî Marş Meclis’te!

Yazar
Bir Avuç Nefes

Kategori
Tarih

Mart 2024 - Sayı 3

İstiklâl Marşı tam 103 yıl önce 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde okunarak Millî Marş olarak ilan edildi.

Mustafa Kemal önderliğinde Millî Mücadele İsmet Paşa’nın İnönü’de milletin makus talihini yenmesiyle başlamıştı. Türk Kurtuluş Savaşı sırasında cephedeki askerlere moral vermek ve 23 Nisan 1920’de açılan meclisle yeni bir devletin kurulacağı haberinin verilmesi üzerine bu millet için bir millî marşa ihtiyaç duyulmaktaydı. Bu sebepten dolayı Maarif Vekaleti 1921 yılında bir yarışma düzenledi. Yarışmada Kazım Karabekir, Hüseyin Suat Yalçın gibi tanınmış isimlerin katılımıyla toplam 724 şiir yazıldı. Gönderilen şiirlerin yeterince ilgi görmemesi üzerine Hamdullah Suphi Bey, “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşünen Mehmet Akif’e 5 Şubat 1921 tarihinde bir davet mektup gönderdi. Bu mektup sayesinde fikri değişen Mehmet Akif Ankara’daki Taceddin Dergahı’nda kaleme almış olduğu şiiri tamamlayıp teslim etti. Ardından şiir önce cephedeki askerlere okundu sonra da 17 Şubat 1921’de gazetelerde yayımlandı. Artık millî marş resmen yazılmıştı.

Tarihler 12 Mart 1921’i gösterdiğinde Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı mecliste okutulan marş büyük bir coşkuyla alkışlandı ve Mehmet Akif’in şiiri İstiklâl Marşı olarak seçildi. İstiklâl Marşı Millî Mücadele devam ederken yazılmıştır. Türk milletine ve Türk ordusuna cesaret ve direnme gücü vermek için “Korkma!” sözüyle başlamakta, istiklâl ve özgürlük, Allah yolunda ilerleyen milletimizin hakkıdır, sınırlarımızı koruyan iman dolu göğüsler en sert çelikten bile daha dayanıklıdır, güçlü Türk milleti her zaman hür ve bağımsız yaşamış ve yaşamaya da devam edecektir, sonunda Türk milleti Allah’ın vaat ettiği zafere ve güzel günlere kavuşacaktır, diye devam etmekte ve artık Millî Mücadele kazanılmış ve ezelden beri hür yaşamış Türk milleti, hakkı olan özgürlüğe kavuşmuştur. Ay yıldızlı bayrağımız gökyüzünde korkusuzca ve özgürce sonsuza dek dalgalanmaya devam edecektir şeklinde bitmektedir. İşte İstiklâl Marşı böyle zorluklarla başa çıkarken kaleme alınmış ve Türk milletine adanmıştır.

Kurtuluş Savaşı sırasında, vatan şairi Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklâl Marşı hakkında Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk şu sözleri söylemiştir: “Bu marş bizim inkılabımızı anlatır, inkılabımızın ruhunu anlatır. Bunu ne unutmak ne de unutturmak lazımdır. İstiklâl Marşı’nda, istiklâl davamızı anlatması bakımından büyük bir manası olan mısralar vardır. Benim en beğendiğim yeri de burasıdır:
‘Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet;
Hakkıdır Hakk’a tapan milletimin istiklâl !’
Benim, bu milletten asla unutmamasını istediğim mısralar, işte bunlardır.”